Zus van 't Winkelke

Midden in de Leeuwerikstraat lag 't Winkelke van Zus. Daar kon je terecht voor koffie, sigaretten, snoep, waspoeder , kaas, eieren etc, een praatje en het laatste nieuws. Wat je kocht kon je kontant betalen of op de "lat" laten schrijven in het grote winkelboek. En als je iets nodig had wat niet in het winkelassortiment zat haalde Zus het wel uit haar eigen (ijs)kast. Na sluitingstijd kon je aanbellen of achterom komen. En dan ook nog aanschuiven voor een kop koffie. Klanten werden altijd geholpen. De winkel was Zus haar lust en leven.

Zus werd geboren op 11-11-1917, haar ouders waren Handrie Hendriks en Netje Lankes. Eigenlijk heette ze Marietje ( Maria Christina). Ze volgde de lagere school in 't dörp en wilde graag doorleren. Maar de familie Hendriks had het niet breed  dus moest ze meteen aan het werk als kindermeisje. In 1932 werd ze winkelbediende bij V&D. In het handwerkvak want ze kon goed breien en haken. Daarnaast hielp ze in de winkel "in koloniale waren" die haar moeder intussen gestart had.In de avonduren volgde ze de handelsschool.

Ze verloofde zich met de marechaussee Herm Kroessen. Tijdens de oorlog werd Herm naar een kamp afgevoerd en hij zou niet meer terugkeren.

Meteen na de oorlog ontmoette ze Jeer Schreurs uit Velden. Jeer werkte als bankwerker bij Lei Gommans.  In 1950 trouwden ze. Ze moest toen stoppen met haar werk bij V&D. En omdat er woningnood was trok het kersverse echtpaar in bij de ouders van Zus. De winkel van Netje werd toen steeds meer de winkel van Zus. 

Zus en Jeer kregen drie kinderen:

  • Nettie, geboren 19-11-1953
  • Henk, geboren 20-10-1956
  • Geert, geboren 5-5-1958

In de 60-er jaren namen ze de winkel van de ouders van Zus over.  Zus verzorgde haar ouders tot hun dood. Netje overleed op 23-12-1965 en Handrie op 13-5-1970. In 1988 werd Jeer ziek en ook hij werd verzorgd tot hij op 23-3-1990 overleed.

Zus hield van van mensen. Ze had haar clubjes: de naaikrans, de kienckub, de keukenclub, de V&D club. En ze had haar winkel. Wat dat laatste betreft werd ze steeds kwetsbaarder en herhaaldelijk overvallen. De laatste overval , waarbij de buit 25 euro was, resulteerde in een behoorlijke hoofdwond. "Och" zei het slachtoffer tegen de politie "het is wel goed voor de klandizie, want morgen komt iedereen vragen wat er precies gebeurd is". En de belangstelling was inderdaad overweldigend.

Toen ze hartklachten kreeg en in 2005 moest stoppen met de winkel brak dat letterlijk haar hart. Haar 90-ste verjaardag in 2007 werd nog groots gevierd. Het deed haar goed om te merken dat 'haar' klanten haar nog niet vergeten waren.

Zus overleed op 21-1-2009.

 

 

zus
zus2
zus3
zus4
zus5
zus6
zus7