Vastelaovend

In de Leeuwerikstraat e.o werd vroeger goed feest gevierd. In de vijftiger jaren vormden een groot deel van de bewoners een hechte groep die samen carnaval vierde. Natuurlijk was daar voorbereiding nodig en dat was weer een reden om voor de vastelaovend of carnaval een aantal gezellige avonden te hebben.

 

In 1950 was het thema: Daar zijn de appeltjes van Oranje weer. En natuurlijk moest er van de outfit een statie-portret gemaakt worden.

 

Bovenste rij: Sjaak Aerdts (no 53), Zus Hendriks (no 51), To Korsten (no 60), van de Velden, vrouw Vink (Nieuwborgstraat), Hafmans, Netje Korsten (no 62) en Hendriks de mandenmaker(Mezenkampstraat). De laatste was mandenmaker van beroep en werd daarom door iedereen zo genoemd.  Middelste rij : Mien Aerdts (no 53), Piet Korsten (n0 62) ,Ko Janssen (no 78), Piet Vink, en vrouw Hafmans. Onderste rij: Sjeng Wijlaars(Mezenkampstraat), Truus Janssen, vrouw Hendriks en Sef Korsten ( no 60)

 

Overigens waren de costuums niet altijd zo geweldig. Legendarisch is het verhaal dat het gezelschap eens in zaal Juliana op een carnavalszitting was waar een prijs werd uitgeloofd voor het fraaiste gezelschap. Onverkleed ging de meute de bühne op onder de titel: het gek stel van de Leeuwerikstraat. En won de eerste prijs.

 

 

Op no 93 woonde Louis Houben die van 1948 tot 1958 ceremoniemeester was bij de Wortelepin.

 

 

 

Meteen na WO2 is ook de foto hierboven gemaakt.  Op de bovenste rij zien links we Nel Scherjon, daarnaast haar vrijer Sjraar Op 't Root, dan Corrie Hendriks (no 51) en Dré Scherjon (no 57). Op de onderste rij staan de tweeling Door en Riek Scherjon (no 57) en daar tussenin een nichtje.

 

In de zestiger jaren vierden bewoners van de Leeuwerikstraat ook samen carnaval. Harie Craenen (no 67) kwam dan aan de deur kloppen en zorgde er voor dat het gezelschap ook weer heelhuids thuis kwam. Bij dat gezelschap hoorde o.a. Martha Bruggeman (no 66) en Agnes en Thei Verkoeyen (no 65). Agnes had een vast ritueel om carnaval te beëindigen: In de café van Wieske Nabben in de Mezenkampstraat rookte zij als sluitstuk een sigaar.

 

Weer later, en dan hebben we het over de 80-er jaren was er de keukenclub. De dames verzamelden zich verkleed in de keuken van Agnes Verkoeyen (no 65) en later bij Zus Schreurs (no 51). Er werd gezongen en geouwehoerd. Waar absoluut geen man bij mocht zijn. Zelfs de journalist die een reportage voor tante Bet kwam maken mocht alleen door het raam kijken.  Maar de "maedjes" hadden wel eerst wat bierflesjes uit de winkel van Zus gehaald om uit te stallen. En waren vergeten daar de dopjes vanaf te halen.

 

 

We herkennen o.a. Mie Velmans, zittend in het midden. met achter haar Agnes Verkoeyen. Naast Agnes staat  Roos van Daal en naast Mie zit zit haar zuster Lies van Galien. Helemaal rechts Zus Schreurs-Hendriks.  Bovenste rij helemaal links is Netje Korsten. (foto van Marlies Faessen-Velmans)
 

 

 Van 1988-2001 was Paul Vaessen (no 70) vorst Carotius V van het Wortelepinnerijk. 

 

 

De Leeuwerikstraat bracht ook de schrijver en zanger van veel winnende vastelaovendleedjes voort: Peter Jansen van no 79.

 

Ja, de Leeuwerikstraat droeg haar steentje bij aan de Wortelepin. Ook door de wagens die gebouwd werden om in de optochten mee te trekken.

In de vijftiger jaren werd door buurtvereniging Blariacum menige fraaie wagen gebouwd in de werkplaats van Sef Korsten.

 

 

 

 

Zeker moet daarbij Herman Wesseling van no 41 genoemd worden.

 

Toen Buurtvereniging Blariacum opging in Buurtvereniging Onderlinge Hulp waren ook de Leeuwerikstraat-bewoners present in de optochten:

 

 In 2010 was de prins van de Wortelepin een bewoner van de Leeuwerikstraat:  Gilbert Idink van no 8.