Herinneringen van René Houben

Onlangs vond ik jullie site over de Leeuwerikstraat in Blerick. Wist niet van het bestaan hiervan... Het is de straat waar mijn vader, Bertus Houben, lange tijd gewoond heeft met zijn ouders op no 93.
Ik weet niet precies van wanneer tot wanneer ze daar gewoond hebben. Wat ik wel weet is dat mijn Opa (Louis Houben) lange tijd heeft “ingewoond” bij zijn ouders in het Café Houben aan de Wielerbaan aan de Baarlosestraat. Dat café schijnt op t laatst in de 2e WO verwoest te zijn door granaten vanuit de Venlose kant, hoogstwaarschijnlijk door de Pruuse!


Ik ga er daarom vanuit dat Fam Houben het huis op nr 93 vlak na de oorlog betrokken heeft, maar het kan dus goed zijn, dat ik het mis heb. Helaas leeft alleen tante Gerrie nog, zij is de jongste van het gezin. Mijn moeder Truus Houben leeft ook nog en tante Jet (getrouwd met Martien) leeft ook nog.

Ook weet ik dat Fam Houben geëvacueerd is naar eerst Maasbree en vervolgens naar Altweerderhei.  Pap heeft mij wel eens verhalen verteld over de oorlog. Dat ze kolen jatten van treinen, die opgesteld stonden op het Blericks spoor. Ook vertelde hij veel over de Luyks inmakerij en Basten de slager en de Mariaschool. En dat hij als kleine jongen talloze keren mee heeft gereden met de vrachtwagens van Frans Gielen, waar hij overigens het vrachtwagen rijden bij heeft geleerd en zelfs een tijdje bij heeft gewerkt, eieren ophalen op de “dorpen” en dan naar de eierveiling.

Het kan dus goed zijn dat fam Houben in de oorlogs jaren naar de Leeuwerikstraat is verhuisd. Misschien is er iemand die mij daar opheldering over kan verschaffen, zou ik heel leuk vinden!


Op bovenstaande foto staat het gezin van familie Houben, genomen op 11-09-1948.  De foto is gemaakt tgv het vertrek van Ome Martien naar Ned Indie. Bovenste rij: Bertus, tante Riet. Middelste rij: Opa Louis, Oma Johanna en Ome Martien.  In het midden vooraan zit tante Gerrie.

 

Wat ik mij als klein ventje nog een beetje kan herinneren is dat we van Oma geld kregen en snoepjes mochten halen bij dat leuke winkeltje van Zus. We kregen dan vaak veel meer snoepjes en soms ook koekjes mee, dan we geld bij ons hadden.

Ook herinner ik me dat ik uren heb rond gehangen bij Fam Gielen tussen de vrachtwagens, ze hadden daar toen een kleine vinnige hond (Wally), weet dat nog goed! Ik was dan vaak helemaal zwart van vermoedelijk kolen en/of diesel, Mam weer blij!
Ook was ik met Pap (Bertus) vaak te vinden bij Frans Dijk Radiateuren. Daar heb ik  mijn eerste sleutel ervaringen opgedaan.

Op zondag kwam pastoor  op bezoek, dan mochten we nooit in de voorkamer komen! De beneden verdieping van het huis had  tig opstapjes, ben daar vaak gekuukeld!

Als we bij Oma logeerden was het vaak feest, wel erg koud ’s winters en werd wakker van het rangeren van de treinen, alles wiebelde en trilde.
Oma Houben maakte ieder morgen “unne grog”, hete thee met cognac en een rauw ei erdoorheen, ieksssss, ze is er wel oud mee geworden haha!
Ook hebben ze ooit een huwelijkfeest gehouden in een ruimte bij Zus (zaaltje?).

Pap en ik gingen vaak loodjes maken bij Lot Hofman (Paralelstraat) om mee te kunnen vissen.
Boven het fornuis werd dan lood gesmolten en vervolgens in een mal gegoten, die mallen heb ik nog!

 

groetjes

René Houben